Mar 312011
 

Sociobiologi och evolutionspsykologi är två närabesläktade vetenskapliga discipliner som försöker förklara socialt respektive psykologiskt beteende med hjälp av evolutionära och genetiska teorier. Sådär spontant efter att ha läst olika förklaringsmodeller till människasn beteenden i min sociologiska studielitteratur så är jag verkligen inte imponerad över dessa discpliner. Ofta sitter jag mest och suckar, det är mycket teoriserande och lite empiriska bevis. De lägger fram en modell som låter trolig – utan att visa på empirisk data varför och hur denna modell är korrekt – och förutsätter sedan att den är just korrekt.
Nu menar jag inte att allt inom dessa discipliner är så dåligt, men mycket av det jag har läst ger inget imponerande intryck.

Just nu skrivs det rätt mycket om speciellt evolutionspsykologi i de vetenskapsbloggar jag läser, och genom dessa har jag varse ett par publicerade artiklar som tar upp olika missförstånd angående evolutionsteorin och genetiken som ofta syns inom evolutionspsykologin.
Jag är själv rätt intresserad av eventuell hur människans psykologiska och sociala beteende har uppstått, vilket gör denna kritik intressant och upplysande. Jag rekommenderar den för alla som är intresserade och orkar trycka sig genom några tiotals sidor akademisk text på engelska.

Dawkins, R Twelve Misunderstandings of Kin Selection Zeitschrift für Tierpsychologie 1969
West, S., El Mouden, C., & Gardner, A. (2010). Sixteen common misconceptions about the evolution of cooperation in humans Evolution and Human Behavior DOI: 10.1016/j.evolhumbehav.2010.08.001

 Posted by at 19:16

  One Response to “Sociobiologi och evolutionspsykologi”

  1. Det kommer en bok med titeln “How to exterminate stupidity Or the art of not justifying anything at all” som innehåller modern, skarp kritik mot evolutionspsykologin. Denna kritik bygger på den senaste forskningen, som alltså inte kan hänföras till några “vanliga missförstånd”. Boken utkommer i början av Augusti men kan redan förhandsbeställas på http://litenupplaga.se/1198

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)