Är transsexuella överintelligenta?

 

Jag skrev i morse att jag skulle skriva något vettigt på förmiddagen. Istället klagade jag på ett citat från en brittisk hovreporter. *le*
Nu kommer det något vettigt istället.

På ett forum för transsexuella så har jag förstått att det florerar rykten om att transsexuella skulle i snitt vara avsevärt mer intelligenta än befolkningen i stort. Att transsexuella skulle ha en genomsnittlig IQ på 130, där en IQ på 100 är normalt jämfört över hela befolkningen. Spontant kändes det väldigt absurt, det skulle betyda att cirka hälften av alla transsexuella skulle vara tillräckligt intelligenta för att kunna vara med i mensa.

Givetvis kunde jag inte låta bli att undersöka det och lade fram min åsikt uppbackad med källhänvisningar och statistik.

Jag hittade egentligen två ställen där det nämns att transsexuella skulle ha en IQ på 130.
Först var det på susning.se, en svensk wikipedia-liknande site. Där påstås just detta, men utan någon faktagrund eller källhänvisning.
Lite senare hittade jag även en internationell site för transsexuella, transsexual.org, men den siten kan jag bara inte ta på allvar. Länken i sig är till en sida som skulle beskriva hur transsexuella är. Den beskrivningen är så ensidig, kränkande, snäv och saknar helt och hållet källhänvisningar eller fakta. De vill gärna påskina att det är fruktansvärt att vara transsexuell, alla som är TS lever ett hemskt svårt och fruktansvärt liv och så vidare. Men att allt inte är dåligt, för transsexuella är minsann smart, 130 i IQ!!
Ingen källhänvisning bara lösrycka påståenden.

Att basera sin egen identitet som transsexuell, eller sin egen syn på släkt eller vänner som är transsexuella, på den beskrivning tror jag kan vara hemskt dåligt för ens psykiska stabilitet.

Hur som helst, detta var det jag hittade som påstår att transsexuella är extremt intelligenta, inte mycket till källhänvisningar eller fakta.
Nu över till den andra sidan av argumentet.

Det fanns hänvisat till några forskningsrapporter som bland annat undersökt intelligensen hos transsexuella, men det kostar att läsa dessa så det har jag inte gjort. Därmot fann jag speciellt två andra siter som bland annat diskuterar intelligensen hos transsexuella.

För det första så finns “Sex Reassignment of Adolescent Transsexuals: A Follow-up Study“. Där har man undersökt 22 transsexuellai åldern 16 till 18 och där kommit fram till att de hade en genomsnittlig IQ på 106.
Alltså något över genomsnittet för befolkningen i övrigt. Eftersom intelligensen inte var i fokus i den här rapporten så gjordes det ingen närmare analys och jag misstänker att urvalet är för begränsat för att dra en konkret slutsats och att en IQ på 106 troligen ligger inom felmarginalen.

För det andra så hittade jag “Are Transsexuals Crazy?“. Detta är en undersökning gjord under en längre tid på Gender Identity Clinic of New England, där de har resultatet av 419 IQ-test genomförda på transsexuella. Vad de kom fram till att enligt den undersökningen så har transsexuella en genomsnittlig IQ på mellan 102 och 103. Alltså mycket marginellt över normalt. De skriver uttryckligen att man inte kan dra någon slutsats från det resultatet eftersom skillnaden från befolkningen i stort är så minimal.

Av det tycker jag det är uppenbart att det är en myt att transsexuella är överintelligenta. Jag tror också att det är dåligt för sig själv och andra transsexuella att se sig som själva som förmer för att man skulle ha så mycket högra IQ.

 Posted by at 12:18

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)