Sexuell läggning för transpersoner

 

– Gillar du killar?
– Nej, jag är lesbisk.
– Men du är transa ju.. så gillar du inte killar?

Åh suck!
Vad ska man svara? “- Men du är invandrare ju.. så är du inte helt blåst i huvudet?”

Säkert många som inte har koll på det, det förstår jag. Men att inte acceptera mitt svar när jag skriver att jag är lesbisk gör mig enbart irriterad.

Så låt mig då gå igenom hur det ligger till med sexuell läggning kontra könsidentitet.

Lite definitioner
För det första så finns det inga samband mellan sexuell läggning och könsidentitet, det är två helt olika saker.
Sexuell läggning är vilket kön man tänder sexuellt på, vanligast är homo-, bi- och hetersexuell.

Könsidentitet är något alla föds med, oftast stämmer det överens med det fysiska könet och då är det inga konstigheter. Ibland så stämmer ens könsidentitet inte överens med det fysiska könet och där har vi transsexuella. Förenklad kan man uttrycka sig som att könsidentitet är könet på hjärnan.
(Jag kommer i senare inlägg gå genom min syn på könsidentitet kontra fysiskt kön)

Tranvestiter
Transvestiter är som jag förklarat tidigare personer som har ett behov av att från och till byta om till det motsatta könet och gå in i den könsrollen. Hur ofta varierar och till vilken grad varierar också och är inte relevant här.
Däremot så är de sexuella läggningen hos transvestiter identiskt med den sexuella läggningen hos resten av befolkningen.

Om 75% av den manliga befolkningen är heterosexuella så är även 75% av MtF transvestiter heterosexuella.
Transvestism har inget alls med sexuell läggning att göra.

Draq Queens/Kings
Drag Queens/Kings klär sig som det motsatta könet för show och party, detta är sällan ett behov de har utan är ett sätt att få uppmärksamhet och pengar. De är också överdrivet stereotypiska.
Dessa är oftare homosexuella. Män som showar som drag queens tänder ofta på andra män.

Eftersom det är dessa som oftast syns i media så är det troligen till stor del härifrån myten kommer att alla manliga transpersoner tänder på män.

Transsexuella
Transsexuella blir som alltid lite mer besvärligt att förklara. För transvestiter och drag queens/kings så stämmer i stort könsidentiteten och det fysiska könet överens och det är rätt enkelt att när man talar om sexuell läggning utgå från könet det föds med.

För Transsexuella som har en könsidentitet som inte stämmer överens med det fysiska könet så är det inte lika lätt. Jag brukar gör som så att om den transsexuella inte börjat leva i sitt korrekta kön så utgår jag från könet de föds med och har de börjat leva i sitt nya kön så utgår jag från det, könsidentiteten.

För mig skulle det innebära att jag till nyligen var heterosexuell och nu är lesbisk.

Om vi för enkelhetens skulle utgår från det “nya” könet, dvs könsidentiteten efter ett par års hormonbehandling så ser det ut som att ca 50% av alla transsexuella är hetersexuella, 25% är bisexuella och 25% är homosexuella.

Det finns rätt många undersökningar på det. Just att det är viktigt att påpeka hormonbehandling är att en stor del av transsexuella – kanske hälften – ändrar sin sexuella läggning allteftersom behandlingen fortgår.

 Posted by at 12:14

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)